Domeniul constructiilor in trecut si acum


Constructia cladirilor reprezinta o activitate umana veche. Aceasta a inceput cu o nevoie pur functionala, cea de creare a unui mediu controlat pentru a atenua efectele climatului. Adaposturile construite in cele mai vechi timpuri au freprezentat un mijloc prin care fiintele umane au putut sa se adapteze la o mare varietate climaterica si sa devina o specie globala.materiale-de-constructii

Locuintele din trecut erau simple adaposturi

In primul rand, adaposturile umane erau foarte simple in vremuri stravechi. Mai mult decat atat, cele de baza prezentau in trecut o rexistenta de doar cateva zile sau luni. In timp, chiar si structurile temporare au evoluat insa spre forme si structuri mult mai rafinate.

Astfel, gradual, au inceput sa apara structuri mai durabile, mai ales dupa dezvoltarea agriculturii, atunci cand oamenii au inceput sa ramana intr-un singur loc pentru perioade mai lungi de timp.

Primele adaposturi erau doar locuinte. Alte functii precum depozitarea erau indeplinite de cladiri separate. De-a lungul timpului, unele structuri au inceput sa aiba o valoare simbolica si functionala, marcand inceputul distinctiei dintre arhitectura si cladire.

Domeniul constructiilor in prezent

Stadiul actual al domeniului constructiei de cladiri este unul complex. Exista o gama larga de produse si sisteme de constructii care vizeaza in primul rand diverse tipuri de cladiri. Procesul de proiectare pentru cladiri este foarte structurat si se bazeaza pe nevoile cercetatorilor, care sunt experti in proiectarea si implementarea standardelor de siguranta. Procesul de constructie este, de asemenea, unul foarte organizat acum.

Domeniul constructiilor este unul marcat de o serie de tendinte. Una dintre acestea este reprezentata de durabilitatea crescanda a materialelor utilizate. Materialele de constructie timpurii au fost unele perisabile, cateva exemple de baza fiind frunzele, ramurile si pieile de animale.

Tendinte de evolutie importante

Mai tarziu, materiale naturale mai durabile precum piatra si lemnul au aparut. In cele din urma, s-a trecut la utilizarea materialelor sintetice precum caramida, betonul, metalele si diverse materiale plastice. Toate aceste tendinte de evolutie au oferit specialistilor din domeniu posibilitatea de a proiecta cladiri cu inaltimi si deschideri tot mai mari.

Acest lucru a fost posibil prin dezvoltarea de materiale de constructie mai puternice si cunoasterea modului in care materialele se comporta in timp si cum pot fi exploatate pentru a oferi cat mai multe avantaje.

O a treia tendinta majora implica gradul de control exercitat asupra mediului interior al cladirilor: reglementarea mai precisa a temperaturii aerului, a luminii si a nivelului de zgomot, a umiditatii, a vitezei si a altor factori care influenteaza confortul uman.

O alta tendinta importanta este reprezentata de schimbarea energiei disponibile pentru procesul de constructie, incepand cu puterea musculara umana si dezvoltarea masinilor puternice folosite astazi.

Constructiile, o latura semnificativa a culturii industriale

In prezent, domeniul constructiilor reprezinta o parte semnificativa a culturii industriale, o manifestare a diversitatii si complexitatii sale precum si o importanta forma de control a forțelor naturale. Evolutia tendintelor referitoare la materialele de constructii utilizate a condus astfel la oportunitatea realizarii unor locuinte calitative, stabile si durabile pe termen lung.

4 gânduri despre “Domeniul constructiilor in trecut si acum

  1. Munca in construcții este una grea dar si una care rămâne în timp…un lucru pe care îl construiești tu are o mare valoare sentimentala…astăzi chiar avem o gama diversificata de produse… mersi pentru că ne-ai povestit istoria construcțiilor…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s