Pastele la romani (Book review)


Pastele credinciosului ortodox dureaza in jur de 100 de zile si cuprinde   saptamana dintre cele doua Lasaturi de sec, Postul Mare, Saptamana Patimilor si Cincizecimea (perioada pana la Rusalii) plus saptamana ce urmeaza.

Daca vorbim despre perioada Postului, aceasta nu inseamna numai interdictii alimentare si sexuale, ci este timpul destinat rugaciunilor, constientizarii, umilintei, inaltarii spirituale cu si intru Hristos.  789459

Saptamanile destinate Postului nu trebuiesc sa fie o corvoada pentru nimeni, Dumnezeu a lasat atatea variante pentru a avea o alimentatie bogata si echilibrata, incat nici nu ne dam seama. Acum vreau sa fac referire la o carte pe care am folosit-o pentru a prepara diferite mancaruri de Post , dar si pe care o voi consulta pentru a pregati o masa speciala de Paste.

La noi in zona , in Noaptea de Inviere mergem la slujba , preotul anunta Invierea apoi luam Lumina, participam la slujba, iar in zori dupa ce luam Pasca ne indreptam spre casa. Dimineata se ciocnesc oua cu toti cei apropiati, urmand ca pranzul sa se ia intotdeauna in familie, unde se pune o masa mare, la care cei dragi traiesc bucuria Invierii dar si bucuria reunirii familiei.

In aceasta carte, ”Pastele la romani”, gasiti fel si fel de retete. Pentru inceput aveti retetele pentru: gustari si salate, supe si ciorbe, feluri principale, chiar si dulciuri, toate de post, dar si retete pentru zile cu dezlegare la peste, oua, lapte sau branza. Dupa aceea urmeaza partea mea preferata, retete pentru Paste, sectiune pe care am inceput sa o studiez. Aici se gasesc: cosul sfintit de Paste, gustari, ciorbe, supe , feluri principale, dulciuri, chiar si retete manastiresti din Bucovina. Vreau sa le fac o surpriza invitatilor, dar in special familiei, sa gatesc de toate, sa avem masa plina cu fel si fel de preparate.

Deja mi-am ales o parte din meniu, voi face Pasca cu branza de vaci, Bors de miel cu leustean si ceapa verde, Drob de miel in aluat si miel la tava cu usturoi si vin, insa trebuie sa ma decid si asupra cozonacului. Am gasit in aceasta carte cele mai simple si usor de facut retete.

Inca mai aveti timp, daca vreti sa aveti de unde va documenta si inspira pentru preparate traditionale romanesti , cartea o gasiti la Libris , o recomand.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s