O leguma de Lux : SPARANGHEL


Zilele trecute am vazut o postare pe un grup din Constanta in care activez, despre Sparanghel, cineva are o ferma si il cultiva, iar comenzile curgeau la fiecare minut. Asta pentru ca era un produs local si nu de import, la un pret bun, proaspat si cu dovezile (poze) de unde provine. M-am hotarat sa comand si eu 1 kg pentru a-l folosi in alimentatia copiilor.

12992776_1168065409872552_764321516_n

Dar ce este Sparanghelul? Pentru ce este bun? Acestea plus alte intrebari mi-au fost adresate de diferite persoane , asadar, azi va scriu cateva randuri si informatii despre acesta.

Wikipedia ziceSparanghelul (Asparagus officinalis) este o specie de plante erbacee cu rădăcini cărnoase și ce conține frunze nedezvoltate asemănătoare ca aspect cu solzii unui pește. Sparanghelul este cultivat pentru lăstarii săi tineri, ce au un gust plăcut.

Aceasta leguma este foarte apreciata de pe timpul regelui Ludovic al XIV-lea , cel care a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel tot timpul anului, de aici capatand si titulatura de  “hrana regilor”. Are gust fantastic şi efecte nemaipomenite asupra sanatatii, de aceea este adorata de alte civilizatii, insa la noi in tara este foarte putin cunoscuta si consumata.

 

Printre beneficiile Sparanghelului se numara :

  • Sparanghelul este o excelenta sursa de vitamina K, acid folic, vitamina C si vitamina A si una buna de  vitamine B (B1, B2, B3 si B6), fibre, mangan, cupru, fosfor, sulf, potasiu si proteine.
  • Protejeaza inima : Cresterea nivelului de homocisteina se gaseste in aproximativ 20-40% dintre pacientii cu afectiuni ale inimii si se estimeaza ca un consum de 400 mcg de folati zilnic poate reduce numarul de atacuri de inima. Doar o portie de sparanghel asigura aproximativ 66% din doza zilnica recomandata de folati.
  • Are proprietati antiimbatranire
  • Diuretic natural : Sparanghelul este o sursa foarte buna de potasiu si nu contine o cantitate mare de sodiu (o ceasca=19.8 mg). Continutul de minerale, combinat cu amino acidul asparagim, ofera sparanghelului proprietati diuretice.
  • In trecut, sparanghelul era folosit pentru tratarea afectiunilor care provocau imflamatii, precum artrita sau reumatismul.
  • Protejeaza impotriva cancerului
  • Este considerat afrodiziac, in special de francezi
  • Un foarte bun detoxifiant , considerat numarul 1 in procesele de detoxifiere- potrivit specialistilor americani in UCLA   .Per porTie, sparanghelul conTine aproximativ 288 de miligrame de potasiu, recunoscut pentru capacitatea sa de a reduce grasimea de pe abdomen, 3 grame de fibre care imbunatatesc digestia, are doar 40 de calorii, 0 colesterol sau grasimi,  poate fi inclus în orice dieta de slăbire.
  • Recomandat pentru sanatatea florei intestinale

Avantajul asparagusului este ca se poate consuma atat rece, cat si cald.

Sparanghelul este considerat  “leguma de lux”, si este folosit mai mult in bucatariile din Germania, Olanda si Belgia, in salate, si servit ca garnitura in bucatariile din Spania sau Italia.

12963910_10205966786231025_6065063688164538191_n

Plantatia din Constanta

Asadar, in perioada ce urmeaza  o sa ne rasfatam cu preparate care includ sparanghel❤

 

 

 

 

 

2 thoughts on “O leguma de Lux : SPARANGHEL

  1. nu am mancat niciodata ,multa lume il apreciaza ,stiu ca este bun pentru copii ,facut pe gratar,dar m-ai facut curioasa si sigur am sa incerc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s