Vinerea Mare din postul Pastelui!


De cand eram micuta stiam ca in Vinerea Mare se tine post negru pentru ca era ziua in care Iisus a fost rastignit si a murit pe Cruce pentru mantuirea intregii omeniri. Tot de  atunci stiu ca mai este numita si Vinerea Patimilor sau  Vinerea Seaca, iar în această zi nu se face deloc treaba. In fiecare an, ca orice crestin, duceam flori la  treceam  pe sub masa pentru a avea noroc si sanatate tot restul anului. Asa voi face si astazi impreuna cu fiul meu!

rastignirea

Astept cu nerabdare sa merg si diseara la Biserica pentru a canta Prohodul Domnului . La sfarsitul slujbei, preotul imparte florile aduse de credinciosi , care sunt apoi puse acasa la icoane. In fiecare an ajung acasa cu cate o floare 🙂 Imi mai amintesc si ca atunci cand eram mai micuta, plecam  cu lumanarea aprinsa si inconjuram casa de trei ori si apoi o pastram , insa nu stiu de ce n-am mai facut asta, sau daca se mai face si in alte colturi ale tarii asa…

Foarte important si bine de stiut este ca in Vinerea Mare nu se mananca urzici, nu se foloseste otet pentru ca pe Cruce, Iisus a fost batut cu urzici, iar cand A cerut apa, buzele i-au fost udate cu otet!

~ In Vinerea Mare se scoate in mijlocul bisericii Sfantul Epitaf (numit si Sfantul Aer) pe sub care toata lumea trece, pana in dupa-amiaza zilei de sambata. Se spune ca cei care trec de trei ori pe sub Sfantul Aer nu-i doare capul, mijlocul si spatele in cursul anului, iar daca isi sterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

Dupa cantarea Prohodului Domnului se inconjoara biserica de tot soborul, cu Sfantul Epitaf, care apoi este asezat pe masa din mijlocul bisericii. ~

Se spune ca in aceasta zi Sfanta, este interzis a se face copturi. Exista credinta ca daca cineva se incumeta a coace in aceasta zi face mare pacat, iar coptura nu este mancata nici macar de pesti.

In alte zone ale tarii,  se crede ca daca ploua in Vinerea Mare anul va fi manos, iar daca nu, nu va fi roditor. Unii cred ca, daca se scufunda in apa rece de trei ori in acesta zi vor fi sanatosi tot anul. Femeile nu umplu bors in acesta zi, sa nu se scalde Necuratul in el; nu coc paine sau altceva, sa nu arda mainile Maicii Domnului; nu cos, ca sa nu orbeasca; nu tes, nu torc, nu spala, pentru a nu o supara pe Sfanta Vineri; afuma casa cu tamaie, inconjurand-o de trei ori, in zorii acestei zile, pentru ca ganganiile si dihaniile sa nu se apropie de casa si de pomi. Copiii aduna flori de pe camp si le duc la biserica.

Fiind ziua in care Iisus Hristos a fost rastignit pe Cruce, in aceasta zi nu se ara, nu se seamana si nu se sadesc pomi, intrucat nu vor rodi. Femeile nu au voie sa coaca, sa coasa, sa teasa, sa spele rufe sau sa toarca. NU SE FACE NICI UN FEL DE TREABA!

 

S-aveti sarbatori frumoase si mese imbelsugate!

HRISTOS A INVIAT!

 

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s